מבוא
מתוך מילון אבן שושן: "קביעת תכנית למעשה מסויים, ארגון כל הפרטים לביצוע משימה: תיכנון הטיול ואירגונו. תכנון נכון ומדויק תנאי חשוב להצלחה."
" תכנון הוא עיצוב העתיד הנכסף והדרכים היעילות ביותר כדי להביא עתיד זה"
"תכנון הינו הפעולה של עבודה לפי נוסחה עבור פעולה מסויימת"
"תהליך של חשיבה על מה צריך לעשות במידה ומשהו יקרה"
דוגמה לחוסר תכנון
כשבן זוגי היקר ואני סיימנו ללמוד באוניברסיטה, נסענו לשלושה חודשים לחו"ל לפני תחילת העבודה.
שכרנו אוטו ותמיד נסענו בדרכים צדדיות כדי להחשף לטבע ולאנשים.
ברצוני לציין כי באותה תקופה (לפני יותר מ-20 שנה) השתמשתי באינסולין בעל טווח בינוני וסביר שגם בעל טווח קצר - קשה לי לזכור. לכן, הייתי צריכה לאכול בשעות קבועות בגלל פעילות השיא של האינסולין.
באחד הימים, הגענו בסביבות השעה 11:00 לקניון ירוק. בעלי עצר את האוטו והיה מוכן לרדת לקניון. "אין מצב" אמרתי לו "אם אני יורדת, אני לא עולה. לא התארגנתי, אין לי אוכל ומספיק פחמימות. יהיה לי סוכר נמוך כשאגיע למטה ולא אוכל לעלות חזרה".
מהסיפור אפשר להבין שלא הייתי מאורגנת מספיק ואפילו לא עם דברי מתיקה מספיקים למקרה שתהיה לי נפילת סוכר, אך לפחות הייתי אחראית מספיק למנוע את האסון. בקיצור, גם אני וגם בן-זוגי, לקחנו שיעור בהתארגנות ותכנון.
מיום המחרת, היינו עוברים על המפות ומתכננים את היום לפני שיצאו לדרך. אם ידענו שנעבור ליד מקום שנרצה לטייל בו, מצאנו חנות מרכול בדרך ושם התארגנו עם כריכים ופירות. במילים אחרות: מנענו מהסוכרת לחבל בטיול.
תכנון וסכרת
ככל שנתכנן יותר מה עשוי לקרות ומה צריך לעשות כדי להתמודד עם מצב זה, אנחנו ננהל את הסכרת ולא ניתן לסכרת לנהל אותנו.
הסכרת מנהלת אותנו ע"י נפילות סוכר(היפוגליקמיה, היפו) ורמות סוכר גבוהות (היפרגליקמיה)
איך מונעים מקרים כאלו בטיולים וכל סוג של פעילות גופנית:
• תמיד מחזיקים בתיק פחמימות למקרה שיהיה צורך בהן. גם סוכרים פשוטים וגם פחמימות מלאות.
למה סוכרים פשוטים? אם חווים נפילת סוכר בגלל הפעילות או איחור הארוחה ניתן להעלות את רמת הסוכר במהירות
למה פחמימות מלאות? לספק לגוף גלוקוז לטווח ארוך. לא עליה מהירה שתסתיים בירידה מהירה. הדבר חשוב במיוחד בזמן פעילות גופנית ואחריה כשהשרירים עדין פעילים.
• תמיד בודקים את רמת הסוכר לפני הפעילות ואחריה. בעזרת הבדיקות ניתו למנוע נפילות סוכר רבות אך גם רמות סוכר גבוהות
• לומדים לאלו מאכלים יש ספיגת פחמימות מהירה (אינדקס גליקמי גבוה) ולאלו מאכלים ספיגת פחמימות איטית (אינדקס גליקמי נמוך). לשוקולד אינדקס גליקמי נמוך מאד ולכן אינו מתאים לפעילות גופנית.
נראה מסובך?
חשוב לזכור כי התמודדות עם סכרת אינה אומנות אלא מיומנות.
אחרי שמתנסים בכך מספר פעמים כבר עושים את הדברים בצורה אוטומטית.
כמו בנהיגה במכונית: בהתחלה לא היה פשוט ולאחר מספר חודשים הכל הפך לאוטומטי חוץ ממצבי קצה מסויימים
איריס פלג
http://www.irispeleg.com
איריס פלג, מורת דרך לחיים עם סוכרת.
אפשר לחיות טוב גם עם סכרת.